Beneficiaza de -50% Reducere & Transport Gratuit la comenzi > 49lei citeste mai mult
Beneficiaza de -50% Reducere!
Transport Gratuit la comenzi > 49leiciteste mai mult

DEX-ul – dictionarul de baza al limbii romane

DEX-ul – dictionarul de baza al limbii romane

Nici-o limba, fie ea materna sau straina, nu poate fi studiata pe deplin fara un dictionar. Doar dictionarele pot oferi toate informatiile necesare despre un cuvant, ne pot ajuta sa stapanim elementele de baza ale discursului oral si scrisul competent, sa ne imbunatatim in mod constant cultura vorbirii, ceea ce contribuie, in mare masura, la dezvoltarea cultuii noastre generale.

Dictionarul explicativ al limbii romane este un vast si complex repertoriu lexical. El inregistreaza si explica mai mult de 67000 de cuvinte si reflecta normele ortografice, ortoepice si de punctuatie ale limbii romane. Cu alte cuvinte, DEX-ul poate fi considerat pilonul de baza al limbii noastre.

Mintea umana nu este in masura sa retina o cantitate mare de informatii specifice moderne, prin urmare, fiecare dintre noi cel putin o data in viata noastra a apelat la un dictionar explicativ. Cu toate acestea, nu fiecare dintre noi este constient de rolul enorm pe care il joaca. Nu este posibil sa scrii un text coerent si frumos, indiferent de domeniu, fara sa fi apelat in trecut la dex ca sa verifici un cuvant sau altul.

Un dictionar explicativ are sarcina principala de a interpreta sensurilor cuvintelor (si unitatilor frazeologice) ale oricarei limbi prin mijloacele limbii respective. Interpretarea este data printr-o definitie logica a sensului conceptual, prin selectarea sinonimelor sau sub forma unei indicatii a relatiei gramaticale cu un alt cuvant. Semnificatiile separate, dupa cum este necesar si posibil, sunt ilustrate prin exemple - combinatii tipice la care participa un cuvant dat sau (mai ales in dictionarele mai mari) citate din alte scrieri de importanta nationala. De regula, dictionarele explicative ofera, de asemenea, o caracteristica gramaticala a unui cuvant, ceea ce este un ajutor necesar si obligatoriu in majoritatea cazurilor cand cautam un cuvant in dictionar.

De obicei, dictionarele explicative sunt dictionare ale limbii literare moderne. Unele dintre ele au un caracter strict normativ, adica selecteaza numai fapte care sunt pe deplin in concordanta cu norma literara, recomanda aceste fapte ca fiind singurele „corecte” si elimina tot ceea ce deviaza de la regula.

Cu siguranta ca un dictionar tiparit nu va disparea niciodata fara urma. El intodeauna va servi drept indrumar si va fi mereu o parte esentiala a procesului cognitiv al oricarui om.

Related Posts
  1. Rolul dictionarelor in lumea moderna Rolul dictionarelor in lumea moderna Creierul uman nu este in masura sa retina toate informatiile sau toate cuvintele dintr-o limba. Prin urmare, cu totii am apelat cel putin o data in viata la un dictionar. Totusi, nu fiecare dintre noi este constient de rolul enorm pe care il are...
  2. DEX-ul – repertoriul lexical al limbii romane DEX-ul – repertoriul lexical al limbii romane Dictionarul explicativ al limbii romane (DEX), vastul si complexul repertoriu lexical, insumeaza peste 67000 de cuvinte si reflecta normele ortografice, ortoepice si de punctuatie ale limbii romane. Din acest punct de vedere...