Beneficiaza de -50% Reducere & Transport Gratuit la comenzi > 49lei citeste mai mult
Beneficiaza de -50% Reducere!
Transport Gratuit la comenzi > 49leiciteste mai mult

Cum invatam copiii de mici cu lectura

Cum invatam copiii de mici cu lectura

Nu exista un copil care nu ar dori sa asculte cand i se citeste cu voce tare carti pentru copii, iar majoritatea parintilor sunt fericiti sa citeasca juniorilor lor, insa nu toti oamenii stiu ca cititul in familie ajuta la dezvoltarea timpurie a copilului. Citirea dezvolta auzul, memoria, intareste legatura dintre parinte si copil, il poate incuraja pe copil sa citeasca independent sau sa inspire un impuls creativ.

Copilul lucreaza constant cu fantezia sa: de multe ori citirea de carti copii il inspira pe copil sa inventeze o continuare a povestii care i-a placut. Voi insiva in calitate de parinti veti asculta cu interes din partea copilului propriile optiuni pentru dezvoltarea unor evenimente ulterioare ale cartii. Pentru cei mai mici, lectura este in primul rand comunicarea cu parintii, in terminologia proeminentului psiholog american J. Campbell, o perioada de „atentie maxima”, necesara oricarui copil. Copilul apreciaza timpul in care tatal sau mama lasa celelalte lucruri si sarcini deoparte, iau copilul langa ei si impreuna citesc cartea preferata.

Un lucru important este sa ne dam seama cum alegem in mod eficient cartile pentru copil. Avem o sumedenie de edituri pentru copii care ne vin cu propuneri una mai atractiva decat alta. Psihologii sunt de parere ca trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:

1. Cartea trebuie sa fie de o calitate excelenta - hartie de calitate, text scurt si cu un font destul de mare, citet.

2. Ilustratiile ar trebui sa fie distincte si, de preferinta, realiste. Imaginile ar trebui sa serveasca, ca atare, ca o continuare sau confirmare a seriei verbale, pentru a ajuta copilul sa-si imagineze locul unde se petrece actiunea.

3. Cartea ar trebui sa fie adecvata varstei copilului.

Alta intrebare care ii framanta pe multi parinti este: „Cum sa inveti un copil sa iubeasca sa citeasca?”. Intodeauna solutii sunt mai multe, ideea e sa ne conducem dupa ele.

- Fii un exemplu personal. Daca copilul vede in mod constant mama cu telefonul in mana si tatal non stop langa monitorul computerului, este putin probabil sa isi dezvolte o pasiune pentru lectura. Cu alte cuvinte, cu cat noi, parintii, incurajam copiii sa citeasca de la o varsta frageda, cu atat ei mai tarziu isi vor dezvolta pasiunea pentru carti.

- Ofera-i dreptul de a alege. Nu fortati copilul sa citeasca cartea pe care nu o doreste. Parintii se tem adesea ca cei mici pot alege o carte nepotrivita, asa ca insista asupra uneia alease de ei. In acest caz, puteti incerca sa faceti compromisuri: copilul alege o carte dupa gustul sau si o citeste si pe cealalta dupa sfatul parintilor sai. Trebuie sa aveti incredere in instinctele si gusturile copilului.

- Discutati despre cartea pe care ati citit-o impreuna. Acest lucru il va ajuta pe copil sa nu ramana numai cu impresiile, ci si sa exprime ganduri si emotii. Daca va aratati interesul pentru opinia personala a copilului, acest lucru va creste si interesul lui pentru lectura.

Asadar, in copilarie, este important sa-i invatam pe copiii nostri sa-si formeze pasiunea de a citi carti. Apoi, la varsta scolara primara, copilul va stapani usor si rapid capacitatea de a citi, si lectura va ramane o pasiune constanta pe tot parcursul vietii sale.

Related Posts
  1. Ce citesc copiii in ziua de astazi? Ce citesc copiii in ziua de astazi? In societatea moderna de astazi, in ciuda dezvoltarii tehnologice si utilizarii din ce in ce mai frecvente a calculatorului, telefonului sau tabletei, copiii inca citesc. Acestia inca se bucura de beneficiile pe care le ofera lectura pentru ca sunt i
  2. Beneficiile lecturii impreuna cu cei mici Beneficiile lecturii impreuna cu cei mici Copiii au o mare nevoie de parinti pentru a le citi <a href="https://www.universenciclopedic.ro/carti-pentru-copii/carti-ilustrate" target="_blank">carti pentru copii</a> cu voce tare. Pentru dezvoltarea...
  3. Importanta cartilor pentru copii Importanta cartilor pentru copii In copilarie, cred ca oricine cel putin o data s-a ascuns sub plapuma cu lanterna si cu <a href="https://www.universenciclopedic.ro/carti-pentru-copii" target="_blank">carti copii</a> preferate in mana. Va...